Диана Недева: „Маган за отделяне на семената от влакната при първоначалната обработка на памук“

Публикувана на 18.11.2021 в 14:21

Честито на Диана Недева, която е победител в последното издание на рубриката „Музейни загадки“.

„Маган за отделяне на семената от влакната при първоначалната обработка на памук“, този верен отговор е на Диана Недева.

Петима от участниците успяват да разпознаят какъв е този предмет. Победителят се определя на случаен принцип, печели едно безплатно семейно посещение в музей „Етър“ в рамките на календарната година и участие в семейна игра.

Даниела Димкова, уредник „Бит и поминък“:

„Маганът е уред за очистване на семената от памука. Състои се от два витлообразни нарязани валяка, почти долепени един до друг. Те се привеждат в движение с ръчка. Между тях се поставят влакната на памука и чрез въртене на валячетата падат семената.“

Величка Илиева, дългогодишен уредник в музей „Етър“, цитира д-р Петър Цончев в своя публикация, посветена на домашното тъкачество.

„Памукът се бере през есента, когато започнат да се пукат обвивките на цветовете му. Семената в цветовете се очистват с помощта на магана. След това се преде на малки хурки.

От началото на ХІХ век братя Сахатчийски започват да внасят в Габрово суров анадолски памук. Внася се и черна, небелена памучна прежда, наречена „ангелишка“. Около средата на ХІХ век започва вносът на бяла памучна прежда, наречена кастърена. От нея жените тъкат платна, които не се нуждаят от избелване. Това определя и края на използването на памука за текстилен материал.“

Сборникът със статията на Величка Илиева предстои да излезе през следващата година.

Кой е новият предмет от рубриката „Музейни загадки“?

По темата:

Мери Пампорова даде верен отговор и е победител

Марияна Светославова Георгиева печели наградата на музей „Етър“

Валентина Стоянова печели наградата на музей „Етър“ за участието си в рубриката „Музейни загадки“

Петя Георгиева е победител в рубриката „Музейни загадки“

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *