На Димитровден – да не ти влиза мъж в къщата (поверия от Габровско)

Публикувана на 26.10.2021 в 14:24

Димитровден е важен за населението в миналото. Локални специфики и поверия, свързани с него, събират по време на теренни проучвания през 70-80 те години специалисти на музей „Етър”.

Сред хората от местността Шопите до село Кръвеник, Габровска област, са разпространени три вярвания.

Димитровден е слог на годината. Гадае се за времето – ако е слънчево, ще бъде слънчева и мека зима, ако е облачно – тежка зима.

Пази се да не ти влиза мъж в къщата, защото всички агнета ще са мъжки!

Гадае се по месеца – ако е надолу – добра година, ако е нагоре – лоша.

В с. Дамяново, Габровска област, на Димитровден се прави сбор.

На Димитровден се прави сбор, който трае два-три дни. Тогава се посрещат близки и роднини. Идват търговци от Габрово, Севлиево, Троян и продават гаванки, обувки, играчки, брадви, коси, сърпове, бакърени съдове. Идват и цигани власи с мечки. На сбора се извива хоро от сутрин до вечер, на което се хващат млади и стари. Местни хора свирят на кавал, гайда, но най-много на гъдулка. Момите са облечени в сукмани, с позлатени ширити отдолу, а мъжете са обути в панталони от черен шаяк, с бродирани ризи по яката и пазвата. На събора се пие най-много вино и ракия.

Дюлгерски обичаи от село Славейково, община Дряново, област Габрово.

Когато се влиза в нова къща, огънят се заклажда най-напред от някой гост.

Когато се изкопават основите на една сграда и се сложи основния камък, вика се попа да направи водосвет. На източното кьоше, в шише с масло се поставят банкноти и писмо с имената на членовете на семейството и имената на дюлгерите. Обикновено за подаръци се носят кърпи. Даровете се смъкват вечерта.

Част от благословията е: „Който донесе, благодарете майстори, който не донесе – пак благодарим.”

В Село Славейково е позната легендата за вграждане на сянката на човек в основите на постройка, като мярката му се взема с пръчка. Последствието от това – вграденият заболява.

Ето какво правят на Димитровден хората от с. Драганчетата, Габровска област!

Когато се влиза в нова къща, пращат двама млади да накладат огъня и внасят в къщата хляб и сол. Пред огнището пускат дребни пари. Който влезе в къщата, размушква огъня да гори и пуска пред огнището пари.

Ако влезе змия вкъщи, не е на добро. Трябва да се помъчиш да я убиеш, после да я заровиш и да запалиш свещ, иначе тя си взема курбан.

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *