„Воинът на Аспарух“ и наследствената му любов към конете

Публикувана на 17.07.2021 в 16:39

Илия Илиев не е наследствен майстор сарач. Наследствена при него е любовта към конете. Занаятчията от село Две могили е участник в събитието „Добра среща, добри наплати“, което се провежда на 17 и 18 юли в музей „Етър“.

През 80-те години на миналия век майсторът се снима в култови български филми. Затова казва се себе си – „Аз съм воин на Аспарух“. Освен в „Хан Аспарух“, Илия Илиев участва и в „Борис I“, където главната роля се изпълнява от Стефан Данаилов. Илия Илиев е конник и в двете български продукции.

В началото на 90-те „воинът на Аспарух“ започва да практикува сарачество. Уменията усвоява от баща си.

„Джинсът ми (родът ми б.р.) е конярски. Още от първите десетилетия на XIX век предците ми са се занимавали с конярство. Дядо ми гледаше жребеца на ТКЗС-то (Трудово кооперативно земеделско стопанство)“, баща ми също обичаше конете.

Майстор Илия Илиев работи само по поръчка, тъй като знае колко важно е един хамут да бъде оразмерен по коня, да не го наранява, а да му помага.  По време на събитието в музей „Етър“ той демонстрира как се облича „суджука“ (горната част от хамута, която се поставя на шията на коня).

„Това е интересна и много специфична дейност. Сам се научих да правя юзди и други неща, но за направата на хамутите ходих при един стар майстор, който идваше на пазара в Две могили. Когато му казах, че искам да се науча, той отсече, че няма да стане, тъй като е нужно време. Намерих друг сарач, пенсиониран вече, който се зарадва, че има на кого да предаде своя занаят. И днес аз продължавам да го практикувам успешно.“

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *