Музейният педагог Любомира Иванова се учи всеки ден от децата

Публикувана на 11.06.2021 в 13:04

Да, аз съм музеен педагог и съм част от екип, чиято задача е да превърне музея в предпочитано място за отмора, развлечение и образование.

Музей „Етър“ е привлекателно за посещения място. Застинало във времето. Съхраняващо една отминала епоха. Съчетаващо спомени от стари нрави и емоции на съвременници. Музеят е силно въздействащ на сетивата. В българите събужда родолюбие, в чужденците – почуда. Още от създаването му през 1964 година, за да се съхранява силата на въплътената в него магия се грижи екип от подготвени специалисти. С времето хората са се сменяли. Нови майстори са „откраднали“ занаята на старите. По-млади научни специалисти са продължили проучванията на предходниците си. Постепенно и незабележимо за публиката, лицата на екскурзоводите са се променяли. В рубриката „Лицата на музея“ разказваме за хората от настоящия екип. Някои от тях широката публика познава, други – не.

Казвам се Любомира Иванова и съм родом от равна Добруджа. След завършване на висшето си образование през 2005 година с приятеля ми тогава, сега мой съпруг, се установихме в Габрово, неговия роден град. За тези 16 години, прекарани в китния балкански град, стигнах до заключението, че вицовете, които съм слушала за местното население не са верни. Габровци са мили, честни, работливи и гостоприемни хора. Климатът тук много ми допада, а приятелствата и познанствата, изградени през годините ме карат да се чувствам толкова добре, колкото в родния Добрич.

През 2007 година започнах работа в музей „Етър“. Преди това бях посещавала няколко пъти музея като част от ученически екскурзии и по-късно като студент във Велико Търново. През тези години съм била на няколко различни позиции в музея. Първото ми работно място беше като екскурзовод с френски език. В този период много френски туристи посещаваха музея на открито и аз имах възможността да се докосна до техния език и култура именно чрез  общуването си с тях.

В момента работата ми е да осъществявам образователната дейност в музея посредством експозиции, програми, игри, ателиета и т.н. Да, аз съм музеен педагог и съм част от екип, чиято задача е да превърне музея в предпочитано място за отмора, развлечение и образование. Работата ми е интересна и доста разнообразна. Често ми се случва да влизам в нови образи и почти ежедневно получавам нови знания. От многото и различна по възраст публика най-голямо удоволствие ми доставя работата с и за деца. Възхищавам се на тяхната спонтанност, непринуденост и способността им да обясняват, по техен си начин, сложни въпроси, за които дори ние възрастните нямаме достатъчно знания. Самата аз имам две прекрасни деца, с които много се гордея.  Почти цялото ми време, извън работното, е посветено на тях.

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *