Законодателство и професионално развитие в областта на културното наследство

Публикувана на 09.06.2021 в 15:49

„Предизвикателства и приоритети пред музейните специалисти“, е темата, която проф. д-р Светла Димитрова, директор на музей „Етър“, е разработила за „Законодателство и професионално развитие в областта на културното наследство“. Сборникът е на Университетско издателство „Св. Климент Охридски“ и се предлага в електронен вариант със свободен достъп.

„Темата е разработена въз основа на данни от анкетата на СУ „Св. Климент Охридски“, проведена сред музеи и библиотеки в страната. Използвани са и наблюденията ми върху музейната колегия, както и практи­ческия ми опит, натрупан в продължение на 13 години като директор два мандата на РИМ – Стара Загора, и един мандат на РЕМО „Етър“ и като на член на управителните съвети на сдружение „Български музеи“ и Българския национален комитет на Международния съвет на музеите (ИКОМ)“, пише в първата част на статията си проф. Димитрова.

Директорът на музей „Етър“ споделя опит за работата на различни професионалисти – консерватори и реставратори, доктори и хабилитирани лица, уредници и фондовици, екскурзоводи и информатори, музейни педагози и аниматори. Третират се темите, свързани с фондовете и дигитализацията, с брандирането и популяризирането на музейната дейност.

Съставител на „Законодателство и професионално развитие в областта на културното наследство“ е Иван Кабаков, а художник на корицата – Мирослав Живков, щатен дизайнер на музей „Етър“.

Електронна версия на книгата

Авторска картотека на специалисти от музей „Етър“

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *