Даниела Димкова: „Да работя в музей „Етър“ е отговорност и предизвикателство“

Публикувана на 04.06.2021 в 13:11

Даниела Димкова, уредник „Бит и поминък“

Музей „Етър“ е привлекателно за посещения място. Застинало във времето. Съхраняващо една отминала епоха. Съчетаващо спомени от стари нрави и емоции на съвременници. Музеят е силно въздействащ на сетивата. В българите събужда родолюбие, в чужденците – почуда. Още от създаването му през 1964 година, за да се съхранява силата на въплътената в него магия се грижи екип от подготвени специалисти. С времето хората са се сменяли. Нови майстори са „откраднали“ занаята на старите. По-млади научни специалисти са продължили проучванията на предходниците си. Постепенно и незабележимо за публиката, лицата на екскурзоводите са се променяли. В рубриката „Лицата на музея“ разказваме за хората от настоящия екип. Някои от тях широката публика познава, други – не.

Изминаха две години, откакто постъпих на работа в музея като уредник.  В началото изпитвах притеснение от това, което ми предстои, защото не познавах в детайли работата на музейния специалист. Историята и миналото на нашите предци винаги са ми били интересни.

Завърших Априловската гимназия с отличие в паралелка „Български език и литература, риторика и журналистика“ и бях единствената в класа с увлечение и подчертан интерес към историята. Малко нелогично, като се има предвид, че имаше специализирана историческа паралелка. Голямата заслуга за запалване на интереса ми към историята беше на моята учителка.

Естествено продължих образованието си във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, специалност „История“, завършвайки магистърска степен.

Обичам да влагам старание в това, което правя, да обръщам внимание на детайлите, за да разбирам нещата и да ги анализирам. Това качество днес е ръководещо в работата ми на уредник. За изминалите две години научих много за музейната работа. Основното, което разбрах е, че тя изисква знания, отговорност и креативност, за да бъде проучвателската, събирателска и експозиционна дейност на уредника стойностна и ефективна.

 Участието ми в теренни обходи, разговорите с възрастни хора, знанията, които получавам от „извора“, както и срещите с дарители са интересни и ползотворни.

С желание се включвам в музейните събития, в които имам възможност да споделя с любознателните ни посетители знанията си относно празниците в народния ни календар. Взаимният обмен на информация и общуването с  най-малките  ми доставя радост и удовлетворение.

Музей „Етър“ представя един различен свят от миналото, който е част от нашето културно наследство. Задача на музейните специалисти е да съхраняваме и обогатяваме това наследство с нови културни ценности не само, за да запазим националната ни памет, но и за да я популяризираме чрез нашите постоянни и временни експозиции. Изпълнението на тази задача е ежедневна отговорност и предизвикателство за мен.

Кой кой е в музей „Етър“?

Виртуална разходка в музея

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *