Бистра Димова ръководи отдела си с благ характер и твърда ръка

Публикувана на 28.05.2021 в 12:10

Музей „Етър“ е привлекателно за посещения място. Застинало във времето. Съхраняващо една отминала епоха. Съчетаващо спомени от стари нрави и емоции на съвременници. Музеят е силно въздействащ на сетивата. В българите събужда родолюбие, в чужденците – почуда. Още от създаването му през 1964 година, за да се съхранява силата на въплътената в него магия се грижи екип от подготвени специалисти. С времето хората са се сменяли. Нови майстори са „откраднали“ занаята на старите. По-млади научни специалисти са продължили проучванията на предходниците си. Постепенно и незабележимо за публиката, лицата на екскурзоводите са се променяли. В рубриката „Лицата на музея“ разказваме за хората от настоящия екип. Някои от тях широката публика познава, други – не.

Казват, че скромността краси човека. Вярно е! В това се убеждава всеки, прекрачил прага към вътрешността на офиса, в който работи Бистра Димова – шеф на административния и информационен отдел в музей „Етър“. Не че е наше момиче, но да си кажем честно – създава настроение, отзивчива е, много често усмихната. Красотата не се формира само от доброто съчетание на външни черти. По-скоро е проявление на вътрешния човешки свят. Какъв ли е светът на Бистра Димова, щом има толкова забележителна външна изява?

Бистра Димова все пак решително продължава да бъде последовател на философията, че между скромността и красотата има пряка зависимост. Може би затова си остава скромна. Резултатите са просто последица от това. Няма желание да акцентира върху своите професионални постижения и не иска да излага на показ личния си живот. Но обича да е от полза за колегите си, а това се изразява в често спиране на вече започнат работен процес, за да обърне внимание на току-що влетял разтревожен от нещо служител на музей „Етър“. И въпреки че отделя по минута за работата на този, по минута за работата на онзи – все пак успява да движи и своята.

Упорита е. Още разказва любим спомен от първите си професионални стъпки в музей „Етър“. Случва се горе-долу преди десетина години. Не среща особена подкрепа от тогавашните си ръководители за реализацията на определено събитие. Оставят я да се оправя както може. И тя се оправя. Както може. Резултатите говорят ясно. Получава се събитие с добра организация и от класа.

Днес Бистра Димова ръководи един от най-трудните отдели в музея. Прави го с благ характер и твърда ръка. Когато ще работим – да работим, когато ще се веселим – да се веселим. Бистра Димова може и двете. 

Други лица на музей „Етър“:

„До нови срещи, ние пак ще дойдем!“ – казват посетителите на Мирослава Петрова

Виолета Атанасова разказва за музей „Етър“ в стихове

Тодор Димов е познат с шегите и веселия си нрав

Неповторимите мигове на Мария Петрова в музей „Етър“

„Етър“ – мое приключение, мое предизвикателство

Когато застанете пред една икона, благодарете и на реставратора, който я е върнал към живот

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *