Да погледнеш в душата на коня през очите на фотограф

Публикувана на 26.03.2021 в 15:35

Фотография на Богдан Стойко е класирана на първо място във Втория национален конкурс „Етно обектив (Тодоровден)“ – инициатива на музей „Етър“. На 20 март бе открита изложба с творби на участници в инициативата и посетителите ще могат да я разгледат веднага след отпадане на ограниченията за пребиваване на публични места.

Повече от 15 години Богдан Стойко се занимава с фотография. Започнал със снимане на приятели, скоро разбира, че фотографията е едно голямо преживяване. Изпитва удоволствие от това занимание. Обича да снима лицата на хората, реакциите на животните и обкръжаващата ги среда. Богдан Стойко е убеден, че всеки истински фотограф се ражда с талант да снима. Човек може да надгражда това си умение, да го усъвършенства, но няма как да го научи, ако не му е дадено. Също като при музикалните хора – слухът и гласът са даденост по природа.

Богдан Стойко научава за Втория национален конкурс „Етно обектив (Тодоровден)“ от информация, популяризирана в социалната мрежа Фейсбук. Разказва, че обича конете и ги снима, ако има възможност. Вярва, че успява да види вътрешния свят на конете. Някои от тях щом видят насочен фотоапарат реагират отрицателно, дори се плашат. Но има други, които позират и искат да бъдат снимани в различни позиции.

От Фейсбук разбира за „Етно обектив (Тодоровден)“ и Ивелин Иванов, чиято фотография е класирана на второ място в конкурса на музей „Етър“.

Запечатан е скок на кон. Изглежда, че позицията, която фотографът заема, за да запечата този момент, е доста рискова. Снимката е от празника Тодоровден в село Хайредин. Ивелин Иванов предварително оглежда мястото, на което ще застане и твърди, че не е имало опасност конят да скочи върху него. Успява да заснеме този скок, а снимката му, представена в изложбата на музея, определено провокира голям интерес.

За Ивелин Иванов фотографията е хоби. Харесва да снима животни. Разбрал е, че те могат да бъдат и тъжни, и весели, умеят да усетят състоянието на хората и се влияят от това.  

Конят е главен герой в изложбата „Етно обектив (Тодоровден)“

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *