Експертният потенциал на музей „Етър“ впечатли участници в Международен колоквиум

Публикувана на 26.02.2021 в 10:05

Уредникът от музей „Етър“ Румяна Денчева взе участие в Международен колоквиум „Пиранова“, по време на който се проведе дискусия на тема „Изложбени предизвикателства“. Форумът е организиран от Международен център по запазване на наследството и Колоквиум за славянски култури.

Представени бяха шест доклада. Масимо Негри от Италия и Дирк Хоутграаф от Нидерландия разказаха за новата си книга „Развитие/Създаване на изложби“. В презентацията си Румяна Денчева представи подготовката и експонирането на изложбата „Мъжки времена“, на която е куратор. Специалисти от Румъния, Хърватия и Република Северна Македония разказаха за създаването на нови постоянни експозиции и как се осъществява комуникацията на музеите по време на пандемия.

Опитът и практиките на музей „Етър“ при организацията на изложбите заинтригуваха специалистите. Фактът, че в тях се представят предмети от собствен фонд, а екипът се състои от служители на институцията – куратор, фотограф, дизайнер, предизвика сериозен интерес сред останалите участници.

Екскурзоводът от Регионален етнографски музей на открито „Етър“ Цветомира Кътева се включи в дискусията и осъществи превод на английски език на презентацията на Румяна Денчева.

В Международния колоквиум се включи още един представител на България – Искрен Великов от Регионален исторически музея – Русе.

Още по темата:

Румяна Денчева–една жена, която представи света на мъжете в изложба

Благоверните съпруги украсявали с везба нощниците на мъжете си

22 музея от 12 славянски страни се състезават за наградите „Жива“

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *