Будистки монах е първообраз на популярната и днес кукла неваляшка

Публикувана на 26.02.2021 в 14:31

Да, това е кукла неваляшка. Изключително популярна и днес, тя не затрудни приятелите на музей „Етър“ във Фейсбук, които активно се включват с коментари в рубриката „Загадъчни предмети от музейния фонд“. Неваляшката, известна в България и като невеляшка, представлява топка с тежест, върху която е поставена интересна и цветна фигурка – на кукла, заек, пате и т.н. Колкото и да се бута, тя не пада, а само се разклаща в различни посоки. Ефектът се допълва и от характерен звънлив шум, който се издава при поклащането.

Много хора си мислят, че играчката е руско изобретение, но историята й е доста по-интересна.

Първообраза на неваляшката е на монах-отшелник, живял през XVI век в манастира Шаолин. Той толкова дълго медитирал, че крайниците му атрофирали. Хората започнали да го почитат като божество и да правят кукли без ръце и крака в негова чест.

Около 200 години по-късно руски пътешественик пренася тази идея и тя се усъвършенства в Русия. Първоначално изработват играчката от дърво, което бива оцветявано и лакирано. Неваляшка става много популярна и всяко руско дете притежава такава. 

През 1958 година, по времето на СССР, военен научен институт специално разработва играчката за Тамбовския завод за барут в град Котовск, за да замени основното му производство. Така тя придобива познатия ни вид.

И днес се смята, че неваляшката е много подходяща за малки деца – развива зрението, слуха и координацията, което и причината тази играчка да не губи своята популярност и в наши дни.

Повече от рубриката „Загадъчни предмети от музейния фонд“:

Нарича се пържелница

Загадъчни предмети от музейния фонд
Познай и спечели безплатно посещение в „Етър“

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *