Да срещнеш любовта на чаршията в музей „Етър“

Публикувана на 15.02.2021 в 14:05

Музей „Етър“ е привлекателно за посещения място. Застинало във времето. Съхраняващо една отминала епоха. Съчетаващо спомени от стари нрави и емоции на съвременници. Музеят е силно въздействащ на сетивата. В българите събужда родолюбие, в чужденците – почуда. Още от създаването му през 1964 година, за да се съхранява силата на въплътената в него магия се грижи екип от подготвени специалисти. С времето хората са се сменяли. Нови майстори са „откраднали“ занаята на старите. По-млади научни специалисти са продължили проучванията на предходниците си. Постепенно и незабележимо за публиката, лицата на екскурзоводите са се променяли. В рубриката „Лицата на музея“ разказваме за хората от настоящия екип. Някои от тях широката публика познава, други – не.

Музей „Етър“ е и работно, и семейно място за екскурзовода Натали Иванова. На занаятчийската чаршия, в това емблематично за българите място, младата жена среща любовта. През есента на 2015 година пътищата на наскоро постъпилото на работа в музея момиче и майсторът на музикални инструменти Цвятко Цветков се пресичат. Затова за Натали Иванова музей „Етър“ е място, което свързва с най-силната човешка емоция.

Снимка: Личен архив на Натали Иванова

„Любовта ни е като в приказките. Влюбихме се от пръв поглед. Аз бях на чардака на Табаханата, той идваше по моста към църквата. Щом се погледнахме – любовта пламна и аз разбрах, че ще бъдем заедно в бъдеще. Благодарение на постъпването ми на работа тук, аз срещнах любовта на живота си. Две години по-късно родих момиченце, а сега сме в очакване на второ дете.“

Снимка: Личен архив на Натали Иванова

През този ранен период от работата й в музей „Етър“, подготовката и реализацията на събитието „Тодоровден“ са любимата работа, в която се включва Натали Иванов. Особено я привлича участието й като „млада булка“. Не за пръв път облича носия, но точно тази роля приема като знамение. Три месеца по-късно разбира, че й предстои за първи път да стане майка.

Снимка: Личен архив на Натали Иванова

Натали не оставя ролята на артистична личност в семейството да има само майсторът на музикални инструменти в музей „Етър“ Цвятко Цветков. Смята, че двамата чудесно се допълват. Ако той може да направи инструмент за изпълнение на народна музика и да свири на него, тя умее да пее и танцува.

Снимка: Личен архив на Натали Иванова
Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *