На Трифон Зарезан започват Вълчите празници

Публикувана на 01.02.2021 в 08:54

Дните около Трифон Зарезан – 1, 2 и 3 февруари се наричат Трифонци или Вълчи празници. Хората в миналото са гадаели, според времето през тези дни, за бъдещото плодородие.

Ако на 1 февруари времето e хубаво, това означава добра есен и добри насаждения. Ако на 2 февруари e меко и топло, означава топла пролет. Времето на 3 февруари предопределя берекета на останалите посеви. Вярва се, че ако пък през тези три дни има виелица и сняг, ще има много мед през годината.

Подходящ подарък за имен ден

Възстановка на традиционна обредност, свързана с празника Трифон Зарезан, музей „Етър“, 2017 г.

Повсеместно е разпространен обичая за зарязване на лозята и избирането на „цар“, наричан още Трифон.

Според една от легендите, когато Трифон зарязвал лозето си, покрай него минала Богородица, която отивала да и четат молитва на 40 ден след раждането (сарандисване). Той я подкачил нещо и я обидил. Когато тя се прибирала към дома си, се отбила при жена му и й казала да занесе бързо превръзки, че Трифон си отрязал носа. Щом жената стигнала до мъжа си и казала защо е дошла, той с насмешка отговорил: „Как ще съм си отрязал носа, като аз държа косера надолу, а не нагоре“ и показвайки, наистина си го отрязал. За това се смята, че го наричат „зарезан“. Това се отразява и на иконографията и той много често е изобразяван с косер в ръка.

Интересен и не толкова популярен е обичая „подсичане“, който се изпълнява от мъж без деца. Вика някой да го обръсне, а бръснарят три пъти го порязва и се вярва, че магията за челяд е сторена.

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *