Когато застанете пред една икона, благодарете и на реставратора, който я е върнал към живот

Публикувана на 26.01.2021 в 12:57

Когато застанете пред една икона, отправете молитвата си, прекръстете се, но не си тръгвайте. Вероятно Бог (или изобразеният светец) „чува“ казаното наум и кристално ясно разбира дали са чисти помислите и искрено поведението Ви. Преди да си тръгнете погледнете отново иконата и благодарете, но този път на хората, които са я създали. Ако е стара, мислите Ви нека се насочат не само към зографа! Благодарете и на реставратора, който е запазил изхабената от времето и човешките молитви икона – посредник между вътрешните светове на стотици хиляди хора и света на висшите сили – на Бог и на чистите създания около него.

Музей „Етър“ е привлекателно за посещения място. Застинало във времето. Съхраняващо една отминала епоха. Съчетаващо спомени от стари нрави и емоции на съвременници. Музеят е силно въздействащ на сетивата. В българите събужда родолюбие, в чужденците – почуда. Още от създаването му през 1964 година, за да се съхранява силата на въплътената в него магия се грижи екип от подготвени специалисти. С времето хората са се сменяли. Нови майстори са „откраднали“ занаята на старите. По-млади научни специалисти са продължили проучванията на предходниците си. Постепенно и незабележимо за публиката, лицата на екскурзоводите са се променяли. В рубриката „Лицата на музея“ разказваме за хората от настоящия екип. Някои от тях широката публика познава, други – не.

Любовта на реставратора Стефан Стефанов към иконите е забележителна. Обича да ги връща към живот, независимо дали са нарисувани като стенописи, върху платно или дърво. Консервацията и реставрацията на икони и иконостаси не е просто работа, а важна част от духовното търсене на Стефан Стефанов.

Започва да практикува наученото в специализираната катедра на Национална художествена академия с реставриране на картини. Първата е пейзаж от Карлово на художника Никола Танев. Тогава работи за Националната художествена галерия. Още в този свой първи професионален период се убеждава, че да работиш като реставратор е занаят. Необходимо е да има опитен човек (майстор), който да насочва другите реставратори. Първата икона, която Стефан Стефанов реставрира е на Свети Николай от църква в трънско село.

Сред предметите с етнографска стойност, съхранявани в музей „Етър“, за които реставраторът полага грижи, има много, които са интересни и любопитни за съвременната публика. Стефан Стефанов дава за пример овчарски сандък.

Той е обикновен, от селски тип, с опростена, но интересна резба.

През 2020 година реставрира няколко часовника, един от които с бухал. Птицата е изобразена като картина и е двуизмерна.


Стефан Стефанов не мечтае за изложба с реставрирани от него предмети. За разлика от художниците, които имат нужда да покажат създадената творба, реставраторът е анонимен човек, убеден е той.

През 2020 година по инициатива на музей „Етър“ Стефан Стефанов реставрира икона на Св. Андрей, която предстои да бъде върната в храма, за да служи на човешката вяра в доброто.

От няколко години Стефан Стефанов реставрира културни ценности на музей „Етър“. От 2020 провежда практически и теоретични обучения на още трима души. Този екип ще обслужва една от най-модерните в страната лаборатории за консервация и реставрация, която предстои да бъде създадена в музей „Етър“. 

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *