Етнографите са най-сърцатите и отдадени на призванието си хора

Публикувана на 19.01.2021 в 13:05

Музей „Етър“ е привлекателно за посещения място. Застинало във времето. Съхраняващо една отминала епоха. Съчетаващо спомени от стари нрави и емоции на съвременници. Музеят е силно въздействащ на сетивата. В българите събужда родолюбие, в чужденците – почуда. Още от създаването му през 1964 година, за да се съхранява силата на въплътената в него магия се грижи екип от подготвени специалисти. С времето хората са се сменяли. Нови майстори са „откраднали“ занаята на старите. По-млади научни специалисти са продължили проучванията на предходниците си. Постепенно и незабележимо за публиката, лицата на екскурзоводите са се променяли. В рубриката „Лицата на музея“ разказваме за хората от настоящия екип. Някои от тях широката публика познава, други – не.

Росица Бинева е родена във Велико Търново, израства в Габрово. Горда е, че завършва средното си образование в Априловска  гимназия. Продължава обучението си във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, специалност „История“, в един от силните курсове, за който преподавателите си спомнят дълги години.

След кратко, но незабравимо заместване като учител по история в Национална Априловска гимназия, на 7 май 1996 година започва работа в музей „Етър”. От 1996 до 1998 г. е информатор и екскурзовод, през 1998 г. е назначена за уредник в отдел „Занаяти“,  а през  2020 г. – за главен уредник в същия отдел.

„Моята професионална история ми дава право да се нарека музеен специалист от кариерата“, казва шеговито Росица Бинева, която преминава през различни нива и специализирани отдели.

През годините професионалното й обучение и специализацията като музеен експерт продължават.

„Важен  етап за мен бе завършването на магистърска програма „Културно-историческо наследство (Културен туризъм)“, във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ .

Преминаването ми през различни  длъжности в музейната стълбица ми позволи да опозная всички особености и специфики на „Етър”-а. Да открия какво уникално място  е този музей, как въздейства  на посетителите, какъв потенциал за професионално развитие предлага,  какви интересни възможности за съхраняване и представяне на културното наследство могат да се реализират в него. Поради това не мога  да отговоря еднозначно  на въпроса как и по какъв начин се изградих като личност и специалист.

Може би това се дължи на съвместната работа с колегите в музея, на познанството и многобройните контакти с  музейни специалисти и етнографи  от страната и чужбина.

Трябва да знаете, че в гилдията на етнографите работят най-сърцатите и отдадени на призванието си хора! Никога няма да забравя еуфорията при организирането на уникалното ревю на национални костюми, което осъществихме по време на Първия международен панаир на традиционните занаяти през 2003 г.  Така беше и при организирането на фестивали, възстановки, гостуване на изложби и т.н.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Може би ми помогнаха и познанствата,  срещите и интервютата с уникалните и самобитни майстори от „Етър“-а, страната и чужбина. Хора, които знаят цената на своя труд, пестеливи на думи,  но не и на умения и талант!  Затова за мен е ценно  всяко издание на Международния панаир на традиционните занаяти и неизменните майсторски надпревари с всичките им екстремни или емоционални мигове. В това продължавам да се убеждавам и днес при реализирането на проекта „Майсторе, покажи ни своя занаят” финансиран от НФ „Култура”.

Най-вече съм благодарна , че с подкрепата на музея  и на много партньори, колеги, спомоществователи, институции и приятели  успях  да осъществя  няколко свои идеи за събития и проекти в музей „Етър”. Благодаря, че ми повярвахте!“

Така се осъществиха:  Фолклорният фестивал „Сватбата – единство и многообразие” провеждан от 2008 до 2015 г. със силното си балканско издание в последната година;  фолклорният спектакъл „Не ходи там след залез слънце”; създаването на Музейния детски кът „Открий какво умееш”;  проектът „Традиции чрез иновации”  с реализираните  флашмоб с народни песни и танци  и познавателната  игра  „Заветът на Лазар Донков”. Сигурна съм, че списъкът ще се допълва.

Няма по-приятно чувство от усещането за добре свършена работа, от благодарностите на участниците,  възторжените отзиви на посетителите и запознанството с  нови  единомишленици, приятели и партньори.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *