На Ивановден коледарите се събират на тежко празнично хоро

Публикувана на 07.01.2021 в 11:23

Ивановден е. Празникът е един от трите, посветени на Свети Йоан – Ивановден – 7 януари, Еньовден – 24 юни и Секновение – 29 август.

Според поверието, ако на Ивановден е много студено, през лятото ще има горещини. Смята се, че по това време на годината са най-големите студове.

Народът казва: „Ивановденски студове, петровски пекове“. Добре е елхите в къщите и коледната украса да се държат до този ден.

Името Иван означава благодат Божия. Това е и едно от най-разпространените имена в България, заедно с Димитър и Георги. Популярна поговорка гласи „От кал да е, Иван да е“.

В народната традиция Ивановден е свързан с обичая да се къпят обредно за здраве младоженците, сключили брак през изминалата една година. За да бъдат здрави и плодовити, водата трябва да облее младото семейство, а то да посрещне своите гости, да занесе на кума вино, кравай и месо, защото в народната представа светецът е покровител на кумството и побратимството.

На този ден приключва коледарският цикъл. Коледувалите момци се събират, за да изиграят тежко празнично хоро.

„Училище за коледари“, онлайн обучение (първа част)

„Училище за коледари“, онлайн обучение (втора част)

„Училище за коледари“, онлайн обучение (трета част)

На Ивановден се приготвя специфична храна. Пита, свински печени ребра и наденица, това се поднася на трапезата, научаваме от „Българският код за вкусно“ – последното издание на музей „Етър“, което се разпространява свободно за читателите.

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *