На 6 януари (Богоявление) църквата в музей „Етър“ чества храмов празник

Публикувана на 05.01.2021 в 15:50

На Йордановден (Богоявление) църквата „Свето Богоявление“ в музей „Етър“ има храмов празник.

Църквата „Св. Богоявление“ с училище е прототип на построената през 1868 г. църква в с. Радовци, община Дряново

Свети Йоан е наричан още Предтеча или Кръстител, защото кръщава Исус Христос във водите на река Йордан.

Празникът е известен още и като Водици, Водокръщи и с него се слага край на започналите на Коледа т.нар. „мръсни дни“. Според народните представи през тези дни бродят свръхестествени зли същества, които могат да навредят на хората. На този ден водата се освещава и се пречиства. Слага се постна трапеза. Това е и третата кадена вечер. Стопанката трябва да изхвърли всичката стара вода от съдовете и да я замени с нова, прясна и осветена.

Според вярванията точно в полунощ, срещу празника, небето се отваря, водата спира и се кръщава. В този момент тя има много голяма сила срещу болести, лошотии и демонични сили. Затова, който успее да грабне от нея в мига, когато е спряла, ще грабне шепа жълтици. Тя притежава магическа сила и за момите, които още не са се омъжили. Те вярват, че ако се напръскат с нея, ергените ще ги залюбят и ще се задомят през следващата година.

Според поверията, човек може да напълни съд с вода, да си нарече нещо, да го визуализира, да остави водата да нощува под открито небе и на сутринта да си измие лицето и да пие от нея, а желанието му ще се сбъдне.

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *