Бъдни вечер се нарича още Малка коледа

Публикувана на 07.12.2020 в 08:08

Първа част от „Училище за коледари“

Бъдни вечер е един от най-големите християнски празници. Наричан е още Малка коледа. Денят започва рано. Коли се жертвено животно – прасето. Неговото месо служи не само за храна. Вярва се, че това кръвно жертвоприношение към предците от рода.

Преди да бъде сложена трапезата, подът се застила със слама, в която се слага палешнкита от ралото – символ на труда и благоденствието. В средата на трапезата се поставя обреден хляб, а около него се нареждат ястията – постни и нечетен брой. Боб, леща, сушени плодове и чушки, орехи, ракия, вино – изобщо всичко постно, което се произвежда от стопаните. Храни се цялото семейство, но йерархията е много строга. Най-възрастният разчупва хляба. Трапезата остава през цялата нощ, за да може предците да дойдат и да се нахранят. В някои краища на България се вярва, че Богородица идва, присяда на трапезата и също си взема от ястията.


Брашното за обредния хляб се пресява от душевно и физически чиста жена. Орнаментиката е богата, а задължителен елемент е кръста – влиянието на християнството, приело вярванията на хората, преди да бъдат покръстени.


„Училище за коледари“ през 2020 година се води онлайн от хореограха Олег Цонев и коледаря Даниел Николов.  

Любопитно: Работни моменти от заснемането на „Училище за коледари“

Интервю за Нова телевизия на журналиста Николай Василковски

Направиха онлайн уроци по коледуване (ВИДЕО)

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *