Широк отзвук в медиите за решението да се подпомогнат занаятчиите (ВИДЕО)

Публикувана на 20.11.2020 в 10:04

Широк отзвук в медиите на информацията, че занаятчиите в музей „Етър“ получават 85 000 лева безвъзмездно.

Българска телеграфна агенция (БТА) съобщава, че за всяка от 17-те работилници ще бъдат предоставени по 5 000 лева от държавния бюджет. Агенцията се позовава на информация от музея след обявено на 17 ноември решение на Министерския съвет. Целта е финансова помощ за работата на занаятчиите в условията на пандемия, допълва БТА.

Gabrovonews.bg допълва, че до края на октомври 2020 година посетителите в музея са 113 000 души. През 2019 този брой е близо два пъти повече. Все още няма официална статистика, но съществува сериозна вероятност Регионален етнографски музей на открито „Етър“ да е най-посещаван в страната през тази година. 

Gabrovodaily.info информира за наемите, които се плащат на квадратура в част от работилниците в музея. Най-ниският е 90, а най-високият е 1506 лева.

Kulturabg.com поставя акцент върху факта, че идеята за финансова подкрепа започва да се обсъжда по линия на Националното сдружение на общините в Република България. Включването на „Етър“ към групата от институции, за чиито работилници ще бъдат отпуснати средства, стана след писмено предложение на ръководството на музея.

Дарик нюз публикува видео от заседание на кабинета, по време на което взето решението за подпомагане на майсторите от четирите съществуващи институции с етнографски характер етнографския комплекс. Това са „Самаводската чаршия“ във Велико Търново, „Етър” в Габрово, архитектурно-етнографския музей „Стария Добрич“ в Добрич и етнографски ареален комплекс в Златоград.

Регионалният вестник 100 вести публикува новината със снимка от първа страница.

Информацията бе разпространена първо на официалния сайт на музея „Етър“ в раздел Новини.

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *